Here another story

My photo
Life is a journey towards knowing Allah The Almighty and learn to change to be a better servant of Him . InshaaAllah

Friday, October 13, 2017

Doa di Tanah Suci




“Sebaik-baik doa adalah doa pada hari ‘Arafah” 
-(HR. Tirmidzi dan Malik, dan dihasankan oleh Syaikh al-Albani).


Assalamualaikum . 

Masa musim haji nanti , terlalu banyak masa dan ruang untuk berdoa . Terutamanya apabila di Arafah.( MashaaAllah , rindunya Arafah ) Take the opportunity to make a lot of du'a there. Ini ada beberapa doa dari Al Quran yang dah disusun mengikut jenis. I hope it will give benefit to you InshaaAllah . 



DOA DARI ALQURAN
Doa Keampunan

Kami dengar dan kami ta'at "Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada Engkaulah tempat kami kembali. (QS. Al-Baqarah: 285)





Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami. ampunilah kami. dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir. (QS. Al-Baqarah: 286)




Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka. Ya Tuhan kami, sesungguhnya barangsiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka, maka sungguh telah Engkau hinakan ia, dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolongpun. Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (yaitu): "Berimanlah kamu kepada Tuhanmu", maka kamipun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti. Ya Tuhan kami, berilah kami apa yang telah Engkau janjikan kepada kami dengan perantaraan rasul-rasul Engkau. Dan janganlah Engkau hinakan kami di hari kiamat. Sesungguhnya Engkau tidak menyalahi janji. (QS. Ali ‘Imran: 191-194)


Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mu'min pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)". (QS. Ibrahim: 41)


Ya Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan jika Engkau tidak mengampuni kami dan memberi rahmat kepada kami, niscaya pastilah kami termasuk orang-orang yang merugi. (QS. Al-A’raf: 23)


Ya Rabb kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. (QS. At-Tahrim: 8)


Doa Mensyukuri Nikmat

Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri ni'mat Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai. dan masukkanlah aku dengan rahmat-Mu ke dalam golongan hamba-hamba-Mu yang saleh. (QS. An-Naml: 19)


Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri ni'mat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridhai. berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri (muslim). (QS. Al-Ahqaf: 15)

Doa Tawakal
Ya Tuhan kami hanya kepada Engkaulah kami bertawakkal dan hanya kepada Engkaulah kami bertaubat dan hanya kepada Engkaulah kami kembali. (QS. Al-Mumtahanah: 4)


Cukuplah Allah bagiku. tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. (QS. At-Taubah: 129)

Doa Mohon Kebaikkan


Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka. (QS. Al-Baqarah: 201)




Ya Tuhanku sesungguhnya aku sangat membutuhkan kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku. (QS. Al-Qashash: 24)

Doa Jodoh dan Waris Yang Baik


Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah Waris Yang Paling Baik. (QS. Al-Anbiya’: 89) 

Doa Mendapat Anak Soleh
Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku (seorang anak) yang termasuk orang-orang yang saleh. (QS. Ash-Shaffat: 100)

Doa Memohon Petunjuk
Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau. karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia). (Ali ‘Imran: 8)

Doa Diterima Amalan & Keluarga Sakinah

Ya Tuhan kami terimalah daripada kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) diantara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadat haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang. (QS. Al-Baqarah: 127-128)

Doa Dilindungi Azab Neraka
Ya Tuhan kami, jauhkan azab jahannam dari kami, sesungguhnya azabnya itu adalah kebinasaan yang kekal". Sesungguhnya jahannam itu seburuk-buruk tempat menetap dan tempat kediaman. (QS. Al-Furqan: 65-66)

Doa Nabi Ibrahim
Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku hikmah dan masukkanlah aku ke dalam golongan orang-orang yang shalih. Jadikanlah aku buah tutur yang baik bagi orang-orang (yang datang) kemudian, dan jadikanlah aku termasuk orang-orang yang mewarisi surga yang penuh kenikmatan. (QS. Asy Syu’ara : 83-85)

Doa Nabi Yunus
Tiada Tuhan (yang dpt menolong) selain Engkau , Maha Suci Engkau , Ya Allah , sesungguhnya aku adalah termasuk dalam golongan orang orang yg menganiaya diri sendiri

Doa Nabi Yusuf 
Sesungguhnya , Tuhanku Maha Lembut terhadap apa yang Dia kehendaki . Sesungguhnya , Dia Yang Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana . Wahai Tuhan Pencipta langit dan bumi , Engkaulah pelindungku di dunia dan di akhirat , wafatkanlah aku dalam keadaan muslim dan gabungkanlah aku dengan orang yang soleh (QS Yusuf : 100-101) 


Sunday, October 8, 2017

Memori Haji 2017 . Alhamdulillah

Assalamualaikum 



Syukur Alhamdulillah , 
First and foremost , Terima Kasih Ya Allah Ya Rahman sebab beriku peluang untuk melaksanakan haji dan umrah bersama mak dan ayah pada tahun ini , di usia yang muda . This is the most precious gift that Allah had given to me . Alhamdulillah Ya Allah . Tak pernah terfikir untuk dijemput mengerjakan haji seawal usia 23 tahun , tapi memang selalu selitkan dalam doa untuk pergi haji bersama mak dan ayah. Alhamdulillah . Allah is Al-Mujib , The Responder to Prayer , Maha Memakbulkan Doa . 







We went Haji through Muasasah Tabung Haji . RM9980 untuk 55 hari , 8 hari di Madinah dan 47 hari di Mekah . Muasasah ni kira macam asas . Segalanya asas . Memang challenging tapi  Alhamdulillah , Allah mudahkan semuanya . 

Sebenarnya , Muasasah dengan pakej , dua dua ada kebaikkan . Kalau Muasasah tu kena tunggu turn yang lama bertahun tahun so if you have extra money , go with pakej , dapat pergi awal dan sangat sangatlah disarankan pergi awal while we are still young and strong . Haji takes up a lot of energy . 

Ada hikmah Allah seru pergi Haji . Haji ni menginsafkan , as eye opening for me . Dekat Mekah sana , bila sampai ke tempat tempat Masyair Haram (Arafah, Mudzalifah, Mina) , baru sedar yang kehidupan kita di Malaysia jauh berbeza nak compare dengan apa yang Nabi Muhammad lalui selama hidup baginda . 


Dalam keadaan yang serba daif , panas dan kering kontang , masih punya iman yang tinggi for the sake of Allah and Islam . Ya Rasulullah , How strong you are . 

Nabi Muhammad is truly the best example , the chosen one and the loved one . 

Peace and blessings on you everyday , Ya Rasulullah , 


Haji 1438 H / 2017

26 Julai 2017 - MADINAH AL-MUNAWARAH 


Nanti akan ada pilihan sama ada nak turun Madinah or Mekah dulu , so kami pilih untuk turun di Madinah,  Alhamdulillah dapat penerbagan awal KT5 (mostly semua KT5 ni dari selangor) . Alhamdulillah , syukurlah Allah mudahkan perjalanan pergi . Terima Kasih Ya Allah. 



As it was my first time went there sebab before ni tak pernah pergi umrah, so jakunlah ingatkan Masjid Nabawi ni jauh dari hotel (sebab mind set ni asyik pikir hotel jauh je ) , rupanya dekat sangat macam dalam 5 minit dah sampai . Kiri kanan ada kedai , lepas balik je dari masjid suka cuci mata tengok barang barang .Haha . 


Madinah , after raining . Everyone was so happy bila hujan . Alhamdulillah dapat tengok suasana hujan dekat Madinah. 



Masjid Nabawi sangat tenang , terutama masa Dhuha macam dalam gambar atas ni . Rindu rasa tenang dekat sana . 

Dalam Masjid Nabawi ada satu bahagian namanya Raudhah yg bermaksud taman syurga , terletaknya makam Rasulullah dan 2 sahabat Baginda. Raudhah ni ruang solat lelaki ,wanita ada had masa untuk masuk .


Gambar atas ni depan pintu masuk Raudhah . Kena tunggu turn nak masuk . 

Haritu taktau lagi timing yang tak sesak untuk jemaah wanita masuk , so tunggulah dengan jemaah negara lain tu semua lepas solat subuh pukul 530 pagi . Sekali pukul 630 pagi , pintu Raudhah nak dibuka, jemaah ni berlari macam bunyi rusuhah tu tau . Terkejut diknon yelah taktau sampai macam tu sekali gayanya. 


Then , few days later I found the right time to get into Raudhah tanpa perlu bersesak . Alhamdulillah . Raudhah akan ditutup untuk wanita pada pukul 11pagi . So pergilah masuk raudhah pukul 1030pagi . Sbb by the time pukul 11pagi tu pintu masuk raudhah dah close so takde orang masuk dah dan jemaah yang dekat dalam tu pun beransur keluar , maka Alhamdulillah bolehlah sujud dengan tenang . Syukur Ya Allah .


3 Ogos 2017 - MEKAH AL-MUKARAMAH 


Di Mekah , kami duduk di Land Premium Hotel , hotel yang jemaah Muasasah Malaysia paling takut dan gerun kalau ditempatkan di situ haha sebab hotel ni paling jauh dari Masjidil Haram kira kira 1.5km dan berdurasi selama 20-25 minit lah kalau berjalan tu . Kalau berlari mungkin 5 minit. Mampu pulak nak berlari haha. 


Tapi bila dah lama lama , kaki pun dah immune , rasa macam biasa je jalan kaki . InshaaAllah , mind set je kena kuat . Ceh . 


Lets talk about food . Makanan Muasasah Tabung Haji Alhamdulillah masih boleh diterima tekak . Lauk TH ni dia ulang lauk yang sama je , ayam ikan daging , sesekala je ada sotong . Kalau tak keterlaluan nak cakap , lauk TH ni macam kat hospital kerajaan tu. Tapi sebab dah lapar teramat balik masjid tu memang telan je . 

Kalau nak complain tu , bisik pada hati perlahan perlahan , ingatkan balik yang kita ni Muasasah je tau haha . Yang cerewet tu sangatlah disarankan bawa makanan kering dari malaysia macam serunding dan sambal kering , bawa BANYAK ! Sebab betul betul membantu. 

Sementara menunggu Hari Wuquf tiba , Tabung Haji ada buat pakej ziarah tempat bersejarah , seorang 30 rial . Best lagi lagi bila ada mutawif yang best . 


Gambar atas ni di Jabal Rahmah :) Jabal Rahmah yang tidak asing lagi . Alhamdulillah Ya Allah , for the opportunity to be here .


9 Zulhijjah - ARAFAH 

Alhamdulillah . Bermulalah kemuncak Haji . Hari Wuquf . 

Dekat sini kena sabar banyak , everyone has different kind of test . Kalau rasa nak marah , better diam.  Its better to keep silent. Maaf cakap , dekat Masyair Haram ni tiada keselesaan . Again , bersabarlah. 

The temperature was high , dalam 50 degree celcius . Bagi wanita , bawa baju jubah yang kain sejuk , tudung pendek untuk pakai dalam khemah, sejadah besar dan tikar untuk alas pasir , makanan kering macam roti ,biskut dan ubat ubatan mcm gaviscon tu bagi orang yang gastric sangat penting. 

Allah memang menguji tahap keimanan kita . Arafah banyak mengajar aku . Alhamdulillah . Dan baru aku sedar kenapa selama ni kita kena mohon pada Allah agar dipercepatkan hisab ketika di Padang Masyar dan diberi syurga tanpa hisab . 

Kepanasan di Arafah pun begitu hebat , bagaimanalah hisab di Padang Masyar nanti Ya Allah . Forgive us , Ya Rabb. Mudahkan hisab kami nanti , Amin . 



Lupa nak ambil gambar suasana Arafah , ni je coincidently ter snap picture .

Masa wuquf nanti , doalah sebanyak mungkin , keampunan dan sebagainya . Rindu pulak bila ingat kembali . Thank You Allah for giving me the opportunity to make dua on the day of Arafah , in Arafah itself . Alhamdulillah. Masa wuquf tu fill every single second with something benefit , harap harap janganlah tidur atau borak kosong during that 4-5 hours. 

The day of Arafah is a big day , a special day .

10 - 12 Zulhijjah - MUDZALIFAH , MINA


Mudzalifah mabit seketika . Then bertolak ke Mina . Mina is the place where you have to put your selfishness and ego aside . Learn to give more and expect less . 

Alhamdulillah selesai ibadah di Masyair Haram . Wallahi , walaupun 5 hari je dekat sana , tapi guna banyak sangat tenaga . But InshaaAllah dekat sana kekuatan luar biasa Allah bagi . 


Maka dengan selesai ibadah tawaf haji dan saie haji maka , sempurnalah ibadah haji kami. Syukur Alhamdulillah . Semoga Allah terima segalanya dan berikanlah kami haji yang mambrur Ya Allah . Amin.

"Ya Allah Ya Tuhanku , jadikanlah haji kami haji yang diterima , usaha yang dipuji, dosa yang diampunkan, amal soleh dan doa yang makbul serta perniagaan yang tidak rugi." 
-Amin Ya Rabbal Alamin . 

Sebelum berangkat ke sana , make a lot of dua , ask Allah to ease our Hajj journey , dipertemukan dengan insan-insan yang baik , dapat sabar in every dificulties . And InshaaAllah you will see the power of dua . 

Pasal barang dan pakaian , prepare everything seadanya , jangan membazir dan berlebihan . Bawa sesederhana mungkin sebab dekat Mekah sana banyak kedai 2 rial jual macam macam . 


For me , perkara yang paling penting untuk bawa pergi sana ialah tafsiran Al-Quran , buku himpunan doa Tabung Haji , dan doa-doa sendiri yang kita print . Tu barang yang paling aku takut kalau tertinggal.

I hope Allah will invite me again together with my parent , family and my future husband InshaaAllah to perform Hajj and Umrah in the nearest future . Semoga ada rezeki untuk pergi lagi , InshaaAllah . 

Dan semoga Allah menjemput semua hamba-Nya ke Tanah Suci ini untuk menyahut seruan Haji. InshaaAllah . Everything starts with an intention , niatlah untuk pergi Haji , InshaaAllah Allah akan buka jalannya . And Allah knows the perfect time to call you to be His guest , tetamu Allah . Trust Allah . InshaaAllah . 

Those who have been invited to perform Haj in 2018 , all the best and may Allah grant Hajj Mambrur to everyone . InshaaAllah . Ibadah Haji ni sesuatu yang indah :)



Haji ni memang penuh dengan cabaran , kepayahan , kepenatan , kusut masai , tapi bila berjaya habiskan, rasa macam Alhamdulillah tak percaya mampu laksanakan semuanya , with Allah's help , everything with His help :') 

Hajj is a precious gift , anugerah terindah .

Thank You Allah .
Alhamdulillah . 


Wednesday, February 22, 2017

Future plans and dreams



Assalamualaikum 

Since Ive done my degree , some of my friends / relatives asked me what's my next planning . Just so you know , I asked myself the same question too . Everyone cares about their own future , right? So do I . 

For my future  , I leave it all to Allah . Allah know best , right . And surely we have to put some effort as well . 

I keep reminding myself that this life is not a race . I myself have my own dreams like I want to be an independent woman , have my own money , can buy my own house and car , have a permanent job at a well known company , can support my family and have a good husband  . InshaaAllah , may Allah make my dreams come true . Amin  . 

But I dont want to rush , I will go and chase my dreams at my own speed .

I hope Allah will ease everything . InshaaAllah :)




2013-2017 - Degree done !



Assalamualaikum and hai semua ! 
Alhamdulillah , I have completed my degree ! And unofficially graduated ! Syukur Ya Allah . The best feeling ever when you see the note "complete" on your result  . After all the hardships , the muntah + pening + vertigo , Alhamdulillah , with Allah's help , I did it ! With Allah's help . Yeah , as Im nothing without His help :(

Ok so what's next ? 

Tuesday, January 3, 2017

Cerita praktikal ku .. demi segulung ijazah .


Assalamualaikum .

Alhamdulillah , Im done with my internship . 4 months berlalu sekejap je . Internship at Tabung Haji was so much fun . First because of its location at Putrajaya (I really love working at Putrajaya ! So calm driving to work every morning because the road not so sesak macam KL and Im living at Semenyih so it takes only half an hour to Putrajaya , heaven sangat! ) 

Second because my supervisor is super nice . Alhamdulillah . He's such a good leader , very helpful , dedicated and willing to share his expertise and knowledge to his one and only (beautiful and gorgeous :p) practical student (Oh I forgot to tell ya , yes , I was the only one practical student there -_- it was so awkward at first but nasib baik ada a few pelatih SL1M ) 

And third , because the colleagues are all friendly and funny . They treated me nicely . Alhamdulillah Ya Allah for blessing me with good people . 


Actually , tak semudah yang disangka untuk memohon tempat praktikal ni . Tak .Its not that easy , man . 

The first company that responded to my application was Khazanah Research Institute . However , I failed the interview (yes , they have interview) . It was my first ever interview in my entire life , kau tau jelah kalau first time interview macam mana . So unprepared , teruk sangat weh . Ok Malu nak ingat balik HAHA but it was a good experience lah (daa~)
 
(At Mercu Uem , masa interview dekat Khazanah , cantik tempat dia , cuma interview je yang tak berapa nak cantik ha ha)  

And then dapat offer from MIROS . Aku da siap print out the offer letter and already sent it to my lecturer dah pun . But last minute boleh pulak dia reject aku sebab dia kata tak perlukan praktikal student in their research department -_- . Haha kelakar pun ada . Ada jugak kes macam ni , terjadi dekat aku pulak tu...


I also applied Felda dekat HQ dia tu . Lepas tu ada lah dapat call from Felda twice (its their HR department's number) tapi I didnt answer the call as I was in my lecturer's room . Lepas tu I called the number back , banyak kali okayy , tapi haram tak angkat haha . So melepas lah . Lesson of the story , phone kena allert ! Once tak angkat , the company will ignore you -___- as they think you mungkin dah ada tempat praktikal lain . 


Masa tu , most (or maybe all) of my classmates dah dapat offer but I didnt get any offer yet . I almost gave up with my internship application sebab most companies that I'd applied didnt give any response . My applications were hanging . Penat tunggu weh . Sometimes I think , is it so hard to at least reply something like "Sorry , your application is not successful because there was no vacancy" or apa apa lah . Dont give hope ... 

Here are the companies that I'd applied and didnt give any response on my internship application :

Petronas , TM , Sapura , Sime Darby , Takaful Islam , Lembaga Zakat , Maybank , Bank Islam , Perbadanan Putrajaya , Agensi Nuklear , Perbadanan Putrajaya , Jabatan Perangkaan . TVAlhijrah (HAHAH entah kenapa mohon sini pun tatau lah) and Sephora (ni memang dah takde idea nak mohon kat mana dah ) 


But later , in August I received a call from Bank Negara for an interview . 

And then Tabung Haji also gave me the internship offer , at the very last minute . 

So I made a decision to accept the Tabung Haji offer . 

Alhamdulillah . Surely , Allah's plan is the best plan , ever.  After hardship (the long waiting) comes ease . 

Thank You Allah for giving me the best place for internship . Allah is All Hearing . SubhanAllah . He knows what's best for His servant  . 

Allah tested my patience , He made me waiting . Sometimes I couldnt bare to wait any longer and I questioned Allah why . But without me knowing , Allah wants to give the best . Forgive me Ya Allah . 

And thank You Allah for everything . Alhamdulillah . 

-End-




Monday, January 2, 2017

Internship at Bank Negara Malaysia (Its just an offer..haha)

Assalamualaikum

As I said before , I will share with you about my internship story/experience from the beginning (how and what company that I'd applied) until the end of my internship . But it wont be in one long entry , will continue on the next entry. 

For example , in this entry , it would be my first internship application . 

Actually , I didnt know where and what company should I apply as Im a mathematics management student je . But the first firm/company that had crossed my mind was Bank Negara . I thought maybe boleh kot bank --> maths so yeah . Tawakal , who knows kan kalau rezeki . 

At first , I was wondering does Bank Negara provide an internship program and how do I apply for it .Because , I had googled about it but I found nothing . I was so curious so I sent them an email .



One tip I want to share here (which I think it works---maybe lah) , if you want your email to be noticed or answered quickly , send your email at any company early in the morning . Because at this time , the person in charge mesti tengah check email and suddenly your email pop up . So mesti lah they take note and not just ignore your email . Yakin je i ..haha 


Unexpectedly , esok paginya , I received a reply from Bank Negara regarding my internship application . Seriously ,tak sangka pulak they would respond to my email this fast

They not only answered my questions but they also attached an internship application form , the organisation chart of BNM for me to choose which department I interested in and some other forms . 



Lepas completed the forms , I posted them to the address given by using Pos Laju wokay -_- (Mind you , masa nak mohon internship ni memang pakai banyak duit sikit , dengan nak print banyak benda , nak post all the application lepas tu nak pergi interview lagi...duit oh duit)


Then you know how long I wait for the answer ? I sent my application in March , received the call for the interview was in....August . Hahahah 5 months , no joke , I almost gave up with Bank Negara . Ohh Yes , they have interview ~ 

Yes......its me haha sorry mata grey taknak kalah k.

It was my second internship interview after Khazanah . I was called for an internship interview at Khazanah too but I didn't pass the interview ha ha ....kelakar weh nak ingat balik as it was my first ever interview in my entire life , but the experience was priceless , taught me to always be fully prepared and guys , please don't take it easy even if it is just an internship interview ok .

So this time the interview was better , better than Khazanah lah (maybe) , the interviewer asked me a lot about my curricular activities experience , leadership skills and yeah things about that .  

So about a week later , I got a call from the department , told me that I passed the interview .Alhamdulillah , but its quite sad because I had to reject the offer as before I got the call from Bank Negara , I already received an internship offer from Tabung Haji .

Actually I don't know which one to choose , honestly , I preffered Bank Negara as its my dream company and it was my first ever internship application that I'd sent (and unexpectedly I passed the iv) ...but my parents asked me to go for Tabung Haji . So dengan beratnya , I had to reject the offer . 

At that time , I was really upset and regret with the decision made but you know , there may be a blessing/keberkatan when you listening to your parents' advice . 

And yeah , Alhamdulillah , I really enjoyed doing my internship at Tabung Haji :-) and sometimes I think what would happen if I accept the offer from Bank Negara , would I enjoy the internship there as much as I did at Tabung Haji ? Hehe only Allah knows 

So guys , if you are interested to do internship with Bank Negara , go email them . The HR people told me RM 750 will be given as an allowance for every month . And kalau you perform during the internship who knows boleh absorb as a permanent staff kan . All the best ! 

And doakan I dapat kerja yang baik lepas grad nanti .InshaaAllah . 

Till then . Assalamualaikum . 




Sunday, January 1, 2017

Thank You 2016 . Assalamualaikum 2017

Assalamualaikum 

Alhamdulillah we meet again ! Yeah , it has been a while since my last post . And now its already 2017 ! Ya Allah , masa... Anyway , Happy New Year 2017  :) 

This year i'll be turning 23 , aint kid no more . 

Many things had happened in 2016 . Firsly , I've done with my study . Second , I had finished my internship Alhamdulillah and now I am unofficially graduated as a degree student .Ya Allah syukur (I'll write about my internship story soon ! Really soon !) 

I am nothing without Allah's help . And surely , Allah's help is really near . Alhamdulillah . Thank you Allah for making 2016 a great year for me . You helped me a lot Ya Allah . May You keep blessing me and everyone in 2017 .

Ya Allah , semoga 2017 lebih indah . InshaaAllah . Dan semoga Adila cepat dapat kerja yang baik . Amin 

Sunday, October 9, 2016

Alhamdulillah


Assalamualaikum 

Alhamdulillah , duit dah masuk . So these are the things that I bought during sephora sale yesterday . Nothing much pun , beli eyeshadow and perfume  je (mampu beli perfume yang paling small je which is only 20ml haha) and the lip primer from mac (this lip primer is very recommended , its very good to protect your lip from drying , especially when you wear those matte lipsticks )

This is just a reward from me to me lah kononnya after 1 month of internship . 

Ok thats all . See you next time :)





Saturday, October 1, 2016

Demi Masa


Assalamualaikum 

Salam Maal Hijrah 1438H.
Alhamdulillah for another year Ya Allah . So new year means new resolutions . I think I have to start doing my resolutions InshaaAllah  . If not now , then when ?

Lets start this new year with a new chapter :) May Allah bless this new year and May Him guide us along the way . Amin 




Saturday, September 10, 2016

Lepat Ubi Nyum Nyum



Assalamualaikum 

It looks tempting and it does taste good (kot) . So I learned how to make Lepat Ubi with my nenek . So all you need are ubi kayu , kelapa parut , gula melaka hmm what else hah daun pisang , gula pasir and tu je kot . 

So the instructions you can google yourself k . Hahaha . 

But seriously , never thought it used a lot of energy and timeee to only make Lepat Ubi ~_~  but it takes only few minutes to eat them all . 

But the satisfaction of eating Lepat Ubi is all I want ! Hoho 





First week

Assalamualaikum .
 
Alhamdulillah , done for 1st week of internship . 13 weeks more . And next Monday and Friday are public holidays so yay cuti lagi (aku ni dari zaman sekolah ke zaman uni sampai zaman intern asyiklah tengok kalendar mengira cuti hoho - cuti is life!)

So for my 1st week of intern ni ok lah . Cannot say lah how tired I was during first and second day , maybe because first time bekerja -.-  Tapi ok lah lama lama (InshaaAllah semoga akan terus ok !)

Paling kelakar benda yang paling aku tak suka iaitu membaca & mengisi borang , dan benda tu lah yang aku kena buat masa intern ni . Siap kena isikan borang untuk customer lagi =_=  

Ye itulah hakikat seorang student praktikal . Selain makan sengsorang kat kafe >_< Dan rasa lebih selekeh berbanding masa dekat uni dulu sebab malas nak touch up . 

But Alhamdulillah so far ok . And Alhamdulillah , the staffs pun ok . 

Ok thats all . See ya when I see ya ! 



Thursday, September 1, 2016

May Allah ease .

Alhamdulillah . 

The waiting is over , and I believe everything that has been written for me is the best for me . InshaaAllah . 

Surely Allah knows what is best for His servants as He is The One who made us kan :') 

Ya Allah I still remember those days when I felt like almost giving up .

But I believe , Engkau lah Allah , Tuhan yang memakbulkan segala doa . That was during Ramadhan and I didnt want to miss any chance to make prayers , asking for Your help .

And yes , You listen to every doa . Ya Allah :'') 


Alhamdulillah .

Terima kasih Ya Allah . 

So next week , I will start my internship InshaaAllah .  It's my first time entering the workforce , and I hope that Allah will ease my journey (and my friends' as well) as a practical student for 4 months . InshaaAllah . Amin . 

And , may this internship be the best experience and memory in my life :) 

InshaaAllah . 

Allahumma Amin ...




Min's Wedding




Assalamualaikum 

My jiran depan rumah during asasi is married ! She's so stunning on her big day . Congratulations Min ! May you have a happy married life with your partner , InshaaAllah . And thank you for the invitation . So here another selfie picture at the wedding . 


Who's next ? Huhu . 






Friday, August 19, 2016

Life is short


Assalamualaikum 

When you start to feel that time moves so fast nowadays , dan terasa ajal semakin dekat , have you ever thought of doing some changes in your life ? For example : be closer to Allah or doing something that can help you in the Hereafter ? 

InshaaAllah , while we still have (few) time :)

May Allah guide us along the way . InshaaAllah . 


 

Sunday, July 24, 2016

Matematik Pengurusan FSKM , UiTM Seremban 3 , batch 2013 in memory



Assalamualaikum .

Everyone has their own degree life memory , so do I . And Alhamdulillah , I think my degree life is one of the sweetest memories in my life . And many lessons that Ive learnt throughout this one fasa hidup of mine . 



Bachelor of Science Management Mathematics , FSKM UiTM
During 2013 , when upu result was out and I got this course , I swear I hate it  . I put it as my last choice in the upu form just to penuhkan the list je and never thought that course ni telah tertulis di luh mahfuz to be my degree course haha .

And yesterday , my result for semester 6 was out and Alhamdulillah I pass all the subjects and my total pointer is above 3.5 , Thank You Allah for making my dream comes true ! Anddd It means I can now do the hashtag #roadtointernship . 

Ya Allah Alhamdulillah , surely Allah's plan is the best plan :)

And the first person that I met during degree is Tyra . She was my first degree roommate at Shah Alam , we are under fskm but not in the same course. Alhamdulillah Im glad that I met her , sepanjang orientation week  memang berdua je dengan dia ni (kalau tak memang lone ranger haha Alhamdulillah !) 


Then after one semester transit at Shah Alam , we moved to UITM Seremban 3 , our new campus ! Banyak course math memang kena pindah sebab our fac at UITM Shah Alam tu very small . Ya Allah cantik sangat UITM Seremban 3 ni ! Very peaceful tak crowded macam Shah Alam



So many memories were created at Seremban 3 :") 



One of my best partners in class is Ela . She's the one that I can always count on , tak pernah berkira langsung , very selfless , very down to earth . Im sure that you still remember how we met . Hahaha we have to thank 'that' lecturer kan weh . Thank you Ela for being the best degree / gossip partner . Selalu melayan cerita cerita dongeng ku pasal jambang guy hahahah  , I really hope that I will meet someone like you during my internship or in the future . Amin . Goodluck in everything you do ! I know you will miss me too hehe :/ 



Throwback during semester 5 , it was the toughest semester I ever had Ya Allah because we started doing our final year report . And I believe without Allah's help memang tak berjalan kita punya fyp . Big thanks to my fyp mates for being very helpful and supportive , and I am so lucky to be in this team . Love you Hajar and Roshidah and the rest who helped me .You know what , sometimes pressure makes you a better person  . Alhamdulillah We Did It guyss ! :) 



I dont know how to describe how thankful I am to meet my classmates CS248 especially "The Awesome Nerds" . Kalau masuk kelas tak gelak memang salah kelas lah tu . Haha . Sebab semua masuk air , very happening , funny , easy going , tak kedekut ilmu , kaki bahan , kaki melawak , menggatal sama sama . Ah Im going to miss them all .









Alhamdulillah Ya Allah for the wonderful 3 years with them . I wont forget every single little tiny things that we did together . You guys are so awesome just like our group's name . My humble gratitute also goes to all FSKM lecturers who have taught us . Thank you for your sacrifice , surely it will be remembered . May Allah bless all the FSKM UITM Seremban 3's lecturers . 


Last but not least , to all my family members , Mak Ayah Hadi Izzat , my classmates , my coursemates , my degree mates , my roommates  ,the lecturers and (my admires ---nak jugak letak)  everyone who are with me through my ups and downs in completing my degree , THANK YOU SO MUCH  
   


And Dear Allah , thank you for the best plan and journey that You have written for me :') 

الحمدالله


"And it may be that you hate a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you . Allah knows but you do not know " (Al-Baqarah , 2:216) 





updated