Here another story

My photo
Life is a journey towards knowing Allah The Almighty and learn to change to be a better servant of Him . InshaaAllah

Dar-links

Tuesday, August 12, 2014

Aku dan cita-cita .



Assalamualaikum 

Dulu , masa lepas habis SPM , aku fikir ia normal jika aku masih tidak nampak cita cita aku . Mungkin terlalu awal untuk aku decide . Untuk membuat diploma aku takut , sebab diploma terlalu specific . Sedangkan aku tak tahu lagi kemana nak tuju ketika itu  . Maka aku ambil jalan mudah dengan buat foundation , dengan harapan aku akan temui apa yang aku minat . 

Setelah setahun buat foundation , aku masih tak nampak . Tapi aku pernah terdetik dalam hati yang aku suka matematik . Kemudian Allah pertemukan aku dengan kos aku sekarang . Kos yang tak pernah terlintas dalam pemikiran aku ; matematik pengurusan . Matematik dan pengurusan . 

Walaupun pada mulanya , hati aku berat nak terima apa yang Allah dah berikan , namun aku sedar Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk aku .Alhamdulillah , sekarang aku dah tamat first year degree dalam kos aku . 

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Maka , tinggal lebih kurang 2 tahun setengah lagi untuk aku tamatkan pengajian . Namun , aku masih tercari-cari apa cita-cita aku . Adakah ia normal bagi seorang remaja yang sudah berumur 20 tahun ? Bila aku tanya kawan-kawan aku , ramai yang sudah mula bina platform . Semua seperti sudah ada perancangan .

Aku? 

Hmm . Aku akan terus berdoa supaya Allah permudahkan hidupku . InshaaAllah Amin :) 

...

P/s- Nanti bila aku dah grad dan dah dapat kerja (InshaaAllah) , semoga aku akan tersenyum balik baca entry ni . Sebab aku yakin , perancangan Allah itu cantik . InshaaAllah . Okay tata and Assalamualaikum  ! 


4 comments:

Adora Kamalia said...

Assalamualaikum, hi (:

You dont know me, but am just here to say that it IS normal. I'm 21, doing Graphic Design and yet I STILL have no idea what I am going to do in the next five years. Scared? Yes. Immense fear, Wallahi Dia je yang tahu. Tapi macam awak kata, perancangan Allah memang indah. (:
Have faith, Insyaa Allah.

Nur Adila said...

Waalaikumsalam hi ! Im so happy knowing tht im not alone heheh .

Lets have faith and put trust on Allah . May Allah ease everything InshaaAllah .

Goodluck in your studies ya !

Nesayang said...

Stay optimist with Allah's plan dila! :)

Nur Adila said...

InshaaAllah i will . So do you dear !

updated