Here another story

My photo
Life is a journey towards knowing Allah The Almighty and learn to change to be a better servant of Him . InshaaAllah

Dar-links

Friday, April 12, 2013

Asasi sains UiTM Puncak Alam 2012/2013 . Memories


Assalamualaikum
I think its not too late to tell here that Alhamdulillah Ive finished myfoundation at UiTM Puncak Alam or well known as Palam . Alhamdulillah its allover . No more sleepless nights because of study . I know asasi program memangsekejap but never thought it would end this fast . Seriously

Everything has been written right ? I never thought that I will study here .Because at first , aku applied Dip in architecture UTM . At the veghiii lastminute , I’d changed my mind and pilih asasi dekat sini.



 Here I realize the truth in 'Usaha TANGGA kejayaan' Haha . Kalau kau tak usaha naik tangga ni ,addressnya kau tidur dekat bawah tangga tulah , berselimutkan angin sejuk Haha . Ada je bas , tapi tak manly lah naik bas . Naik tangga ah kul . Hatuih  




Masa orientation week oh gosh , boleh nangis aku . Dah nangis pun sebenarnyaharitu . Tapi it was great lah . Kena buli dengan kakak  abang yang layan kitorang macam beruk . Ceh tak lah , kakak senior semua okay je .

Sebelum masuk Palam ni ramai ex seniors cakap sini best . Yes , it was . And nanti bila ada adik junior yang dapat Palam , aku nak cakap dekat dorang ,Palam sangat best . Bangunan baru , bilik bersih , kafe cantik , dewan kuliah sejuk , tapi tangga je lah tinggi kemain . Eh waitzzz , tapi tangga tu lah tempat pertemuan ‘dari mata turun ke hati’ tau . Hahaha poyo je -_-


Naik rooftop pakai Jubah , Hahaha terkial kial naik , nasib baik takde orang nampak :p



Aku pernah berdoa semoga Allah bagi kenangan terindah dekat sini .Alhamdulillah,memang semua rasa indah,  rasa sebak bila fikir its all over.  Hanya tinggal memory . Setahun sangat sekejap. Hargai setiap detik , masa degree mungkin tak jumpa kawan macam time asasi . Hmm..



 This is my room . Bilik dia selesa lah tak ah nampak macam oldschool seperti uni uni lain haha . Padahal selekeh sebenarnya , ni sebab nak ambik gambar , letak barang barang kat katil roommate . Ahaks ~

 Ruang tamu dan meja belajar -_- Sorry lah bersepah
1. Dalam satu rumah ada lapan orang
2. Ini ruang tamu . So kitorang bawak ampaian masing masing so that senang nak sidai baju
3.Tempat letak kasut . Orang dalam rumah ada lapan . Tapi kasut macam ada 20 orang dalam rumah
4.Meja study aku . Ni tengah unpack barang yang baru beli . Hehe

Okay I'll make it clear . Dekat Palam ni , tempat tinggal dia macam apartment . Perempuan ada 5 blok , lelaki ada 5 blok . Jangan gatai pergi blok lelaki okay .

So, for every block ada 8/9 floor . Setiap floor ada 8 rumah . Satu rumah ada 4 bilik . 1 bilik dua orang . Dalam rumah tu ada satu bilik air . Dalam bilik air tu ada 3 bilik . Okay satu untuk tandas duduk , satu tandas cangkung , satu lagi shower . And ada tempat untuk korang basuh baju kat situ :D
 
Oh jangan lah sombong pulak dengan jiran sebelah rumah . Make friends with everyone ! Serious seronok bila kau kenal ramai orang , kau boleh masuk rumah dorang sesuka hati tengok movie sama sama :D Haha .



Serious aku tak sangka macam mana aku boleh study kat tempat yang bersepah macam ni . HAHAHA . Ko tak tengok kat bawah lantai bilik aku lagi . Rambut bergumpal macam boleh buat rambut palsu :p


This is my housemates . Tak sangka boleh jadi rapat macam ni . They are too nice . Alhamdulillah banyak benda yang kitorang buat sama sama . Belajar sama sama . Makan kat ruang tamu sama sama . Borak , nyanyi , make up , gelak , stalking budak budak palam sama sama . Haha I love them to bits . More stories about them . Go to this link :
http://omglikeseriously.blogspot.com/2013/04/r3401-memories.html


And this is my classmates . Setiap kelas ada lebih kurang 30 orang . Kalau kelas sains ramai perempuan, lelaki 8/9 orang je . Tapi kalau kelas engine , lelaki ramai perempuan pulak sikit .

Belajar ulang benda yang sama macam SPM dulu but more details . I love them so much . Alhamdulillah how lucky I am to have them as my classmates . Thank You Allah . More stories about them , go to this link :

http://omglikeseriously.blogspot.com/2013/04/g9-classmates-uitm-puncak-alam.html

Oh ignore the time there


But overall , it’s the best memory that I will keep . Thank You Allah .Thank you guys for the memories :) Assalamualaikum

I dont have a twitter account . I only have instagram (@nuradiila) and ask.fm . If you have anything to ask , ask me at 
l
l
V




P/s- During my time (2012) , bila dapat offer sini , selalu  google pasal Palam tapi tak banyak sangat info , susah sangat nak cari info . So , after I finished asasi , I decided to write this entry to help my juniors who are interested to apply Asasi Uitm Puncak Alam and to share my beautiful moments with everyone as well . Oh , anyway all pictures above are mine .

 I cant believe that this entry has reached up to 5000+ views . I hope this entry helps you InshaaAllah  . Thanks for reading. May Allah bless - (Updated on March 19,2014)

100 comments:

Anonymous said...

salam akak...nice entry..!anyway just nak tnya rsult mcm sy ad hrapan dpt asasi sc uitm x???
bm-A+
bi-A
math-A+
bio-A+
phy-B+
kmia-B+
add mth-B
sejarah-A
p.islam-A
p.akaun-A
hopefully akak bley reply sy..thanks!

Nur Adila said...

InshaaAllah boleh dik . Sbb ramai je kawan akak results mcm adik :) letak uitm ni first choice lah inshaaAllah ada rezeki dpt lah kat sini . Honestly sini best sgt . Doa byk byk tau . Good luck . Sorry late reply

Anonymous said...

Salam akak :)) result spm saya dapat 6A (4A 2A-) 2B+ and 1C (Physics) agak2 ada chance x nak dapat uitm? Saya letak uitm 2nd choice and um 1st. Tapi rasanya xkan dapat um tu T.T tq for answering.

Nur Adila said...

Waalaikumsalam adik . Kelayakan masuk sini at least 2 A- and 2 B+ dlm 4 subjek utama : phy chem bio addmaths . Akak tak sure sgt kalau C tu accepted or not . Kalau upm maybe dia accept . And lagi satu Um dia strict pilih student dia. Ada yg dpt straight As pun tak layak sbb dia nak at least 5A+ and above kot . Tp inshaaAllah doa byk byk tau adik . Everything will be fine

Farhain Shafiqah said...

Salam , kak saya nak tanya , ada x student Sabah y blaja dekat Asasi Sains Uitm tu ? banyak x ?

Nur Adila said...

waalaikumsalam , ramai lah dik . classmate akak ada dari Sabah and Sarawak . nanti uitm kasik elaun tiket penerbangan balik Sabah tapi utk sekali je lah . so kiranya satu kali tu free lah :) Jangan risau , mesti ada ramai dari Sabah Sarawak :)

Miss CheLoh said...

Assalamualaikum akak, saya nak tanya pasal result asasi, yang result cgpa uitm bagi tu kan, yang tu ke guna untuk apply degree? ke uitm bagi cgpa lain untuk upu? harap akak dapat tolong saya sebab ramai kawan saya blur pasal ni,terima kasih

sepu said...

bila yer kluar result asasi sesi 2012/2013

Nur Adila said...

Miss che loh , untuk upu , uitm nanti bagi cgpa baru utk upu . a week after results uitm keluar .Ramai cakap macam tu

Nur Adila said...

results keluar harini , 9 may

Anonymous said...

Maaf..xboleh..sbb.wajib ye antara subjek.fizik,chem,bio,addmath..kene ade at least 2 A-..tu syarat khas asasi..kat sini 5A,6A pun ade..tp diorg cukup syarat..

Fasyahana said...

Salam..akak nk tnya...kalau from asasi uitm ni kan...kita nk smbung degree dkt universiti lain...pointer yg sepatotnya dapat at least brapa ?? Klu mcm nk amek course pharmacy or nutritionist..

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Kalau pharmacist kena at least pointer 3.9 sbb pharmacist ni bawah doctor . Requirement dia tinggi . Nutritionist rendah sikit lah pointer dia . Maybe 3.0 ke atas dah boleh masuk , kalau nak selamat 3.5 InshaaAllah :)

ct jaja abdullah said...

yeahh,,i got here!

Anonymous said...

assalamualaikum kak.. hye ! act banyak bnda nak tnya ni.. saya pun akan mjejakkn kaki ke uitm ni dlm msa terdekat. klu akk x kisah, boleh x saya dpatkn fb or email akk.. nak tnya lebih lanjut psal uitm ni.. :)

Anonymous said...

assalamualaikum kak.. hye ! act banyak bnda nak tnya ni.. saya pun akan mjejakkn kaki ke uitm ni dlm msa terdekat. klu akk x kisah, boleh x saya dpatkn fb or email akk.. nak tnya lebih lanjut psal uitm ni.. :)

Nabihah Yusof said...

assalamualaikum akk .. :)
alhamdulillah dpat offer uitm.. mmg nak pergi sana pun..
act, byak nak tnya akk.. klu akk x kisah boleh saya dapatkn fb or email akk ? nak dapatkn informasi mgenai uitm ni.. :)

Nabihah Yusof said...

assalamualaikum akk.. hye !
alhamdulillah dpat offer dr uitm..
act, byak nak tanya psal uitm ni.. klu x kisah, boleh dpatkn fb or emel akk ? :)

Aenn Athirah said...

wahh..bestnya akak...sy bru je check upu and dapat asasi sains uitm...huhu..

Anonymous said...

Assalamualaikum akak,,nak tanya,,adik dpt asasi sc uitm,,dengar2 ibu bpa kena ada surat lahir or surat sumpah,,apa je surat2 yg perlu d bwa msa daftar erk ?? mohon penjelasan

Anonymous said...

kak, klu msuk PALAM, ada chance tak nk dpt pinjaman MARA utk further kat oversea if pointer bagus? or diploma ja boleh apply?

Anonymous said...

susah x asasi? sebab saya dapat asasi d ums & matrikulasi.

Anonymous said...

assalamualaikum . saya nak tanye. sye baru je dpt keputusan upu . and saye dpt uitm asasi sains.memang semua asasi sains buat kat uitm sini eh?

Nur Adila said...

Congratss dear . Im so happy for you . Palam best tau :") appreciate every single moment tau

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Alhamdulillah ! Congratss adik ! Akak tak aktif fb n email pun jarang bukak but no worries akak kasik ask.fm akak kay . Anything just tanya akak. InshaaAllah akak tlg jwb -http://ask.fm/Nuradila94

Nur Adila said...

Tahniah adik ! Study hard tau dekat sana !! All the best dear !

Nur Adila said...

Waalaikum salam .Oh pasal surat menyurat tu ,nanti pihak uitm akan suruh print . So print semua surat tu . Kena fotostat ic sendiri , surat kelahiran , ic mak ayah , bayar yuran kat bank islam then resit kena kasik pihak uitm jugak. Dia ada tulis dik dekat arahan surat surat tu . Jgn risau :) apa apa masa daftar nanti org uitm akan tlg . Kalau borang x complete , a week after daftar boleh bagi :)

Nur Adila said...

Utk degree nanti eh ? Ada inshaaAllah . Ada ex senior yg pergi oversea lepas kluar palam . So the most important thing is u must study hard !

Anonymous said...

asasi sains memang kat puncak alam ke? atau ade kampus lain?

Nur Adila said...

Asasi mmg tough . Tapi dik . Honestly speaking matriks lagi susah . Itu yg akak rasa lah sbb kwn akak ramai dulu matriks . Bila compare , mmg silibus dorang lagi byk , jadual pack ,cuti sikit , rules kat matriks ketat cannot wear any other clothes hanya baju kurung ! Haha asasi dia mcm U . Dia bagi kebebasan dekat student . Buat solat istikharah . InshaaAllah Allah bagi petunjuk :) yang penting usaha diri sendiri . Semua benda akan senang kalau kita berusaha :D

Nur Adila said...

Asasi sains memang kat puncak alam . Dulu pun masa akak dpt offer asasi ni , org kata kat penang . Tapi akhirnya kat tempat sama jugak , puncak alam . So akak rasa dia still kat puncak alam

meeee kari. said...

Thanks for the info akak :) btw sy dapat uitm asasi sains hehe

Nur Adila said...

Small matter lah . Tahniah adik !!

Anonymous said...

Assalamualaikum kak :)

saya pun dapat asasi sains uitm, nak tanya ni,

1. sebelum pergi sana, kena buat preparation dr segi study tak? maksud saya, kena refresh balik apa yang belajar masa spm dulu?

saya sedih la ramai kwn saya yang tak dpt asasi sains uitm ni :'(
saya kena pergi sorg2 jea la hurm :'(

akak dulu mcm mana eah? memang kwn2 akak dpt palam? atau roomate akak tuh kawan baru?

> , <

Nur Adila said...

Waalaikumsalam .
Yg preparation tu akak selak selak je buku bio naddmaths . Buat latihan sikit lelagi maths . Sbb kita byk dah lupa kan . Utk kebaikan diri sendiri lah kiranya .

roomate akak ni schmate akak dulu . Tapi jgn lah risau dik . Budak budak kat sana semua okay inshaaAllah . Housemate akak ada dari pahang johor kelantan . Alhamdulillah da jadi kwn baik skrg .

Akak dulu sekolah harian tau . Rasa rendah diri bila campur dgn budak mrsm n sbp semua. Tapi dorang humble sgt . Dorang tau kan yg kita dtg utk study sama sama dpt good results . So make friends kat sana . 1 tahun tak lama. Appreciate evry moment. You gonna miss palam when you've finished asasi nanti :") dont worry okay

Anonymous said...

akak bam bam bam best ke naik tangga palam?

Anonymous said...

wifi kat bilik laju tak?

Anonymous said...

hehe terima kasih akak sebab jawab soalan saya :')

tapi kan akak, saya teringin nak tanya, dekat sana ada iron dgn iron board? atau kita yang kena bawa sendiri?

maaf la tanya soalan yang agak pelik

> , <

Anonymous said...

hehe terima kasih akak sebab jawab soalan saya :')

tapi kan akak, saya teringin nak tanya, dekat sana ada iron dgn iron board? atau kita yang kena bawa sendiri?

maaf la tanya soalan yang agak pelik

> , <

Megat Asyraf said...

Hi Adila! I have a question for you. I dapat offer Asasi Sains dekat PALAM ni. But I minat in Engineering so boleh ke kalau lepas Asasi Sains, masuk Engineering for Degree Programmes?

Thank you.

Nur Adila said...

Hahaha akirr !! Kau saje kann. Haha best sgt sebab tu aku semakin bam bam ni

Nur Adila said...

Kat bilik takde wifi . Wifi ada kat college and cafe je . Tapi certain web dia block mcm fb instagram haha . Beli broadband lah kalau nak laju

Nur Adila said...

Hi Megat ! Im not sure bout that but i think cannot lah . Sebab org uitm takkan layan but no worries nanti after asasi you still can apply engineering for degree :)

Nadia Nabilah said...

hai akak saya dapat tawaran kat sini. memang kene buli ke kak mase orentasi tu?? macam menakutkan je. hihi

dan lagi satu, asasi sains belajar ape je kak?

Nur Adila said...

Hai nadia :) haha orientasi week mmg penat sgt tp seminggu je . Waktu tu kena bangun pukul 4 am sbb nak solat subuh berjemaah dkt surau . Then sampai pukul 12 tengah malam korang kena duduk dekat hall tu sbb dia nak bagi taklimat and nyanyi nyanyi and joget joget .

Pastu ulang benda sama selama seminggu . Hehe . Masa orientation week tu try cari at least sorang kawan so that you dont feel lonely macam tu . Tau !

Nanti belajar sama macam spm dulu bio chem maths phy agama n bi atau kat U dia sebut bel. Dia ulang je semua benda yg awak belajar masa spm tapi more detailssss . So get ready :D

Nur Adila said...

Hahah palam bukan hotel. Kena bawak iron sendiri and iron board tak payah bawak pun xpe . Gosok atas katil je :D

Anonymous said...


kak? untuk tahun ni punye asasi daftar berapa hari bulan? sy dpt 5A je kak. tp sy dpt sini.. thanks god!

Nur Adila said...

Alhamdulillah , tahniah dear ! Kawan akak pun 5A dulu tapi struggle and Alhamdulillah setiap kali test , dia dpt markah tinggi .

Kalau dulu , akak daftar awal bulan enam . Tahun ni akak tak confirm .

Anonymous said...

Haah,,bulan 6 jgak,,2-3 jun,,kak,,cmne pihak uitm tntukan kite sebilik or serumah ngn sape?
Silibus asasi sains uitm sme ke dgn mtrik?
Takot pulak nk msok sni sbb kne blaja fzik lgi,,seram,,haha
Last skli,,kalo msok asasi sains uitm ni,,kite akn kekal ngn grup tu smpai abis asasi ke?
Sori byk sgt tnye XD

Nur Adila said...

Kalau nak sebilik dgn sesiapa yg awak kenal , awak kena daftar serentak dengan kwn awak tu , beratur sama sama dlm satu line masa daftar bilik tu . Siapa yg beratur belakang awak tu lah bakal housemate awak .

Matriks ada banyak module . Contohnya module 1 utk pure sains . Module 2 takde fizik . Macm tu but asasi lain . Asasi sains semua ada fizik bio chem maths . InshaaAllah boleh buat punyer

Haah , group kekal sampai habis sem 2 . So make friends with them !

Anonymous said...

Salam akak.thanks god!i got there too:) just wanna ask.i ve decided to choose it.but after reading your blog especially Yg part buli tu.kne lyn mcm beruk?:( n akk ngis.apatah lagi saya kak..kak takut.diorg buat ape je kak?

sara shafna said...

Kak.kak ngis ke?diorg lyn mcm beruk?hmm kak:(scary enough.diorg buat ape je lagi kak?:/

Nur Adila said...

Waalaikum salam , tahniah !

Hahaha girls , dont be afraid lah ! Orientation week is fun actually . But maybe kita da byk sgt rest dekat rumah , pastu tetiba abg kakak senior (fasi) tu dia marah marah kita bila kita slow , jln terkedek kedek , buat bising , x ikut arahan , tu yg rasa nak nangis . Tapi dorang saje je buat buat tegas .

Trust me , you gonna miss it ! Masa orientasi week tulah korang jumpa ramai orang , campur budak engine and sains . Lepas orientasi week , bila da start kelas , susah nak jumpa secara serentak ramai ramai macam tu . Sebab uni bukan ada perhimpunan macam sekolah . So get ready lah kay ! Take lots of pictures !! Hehe

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Haah akak pakai broadband celcom . Okay je :)

aina ayup said...

Assalamualaikum.. akak, alhamdulillah sy dapat fast treck medic melalui Program Khas Asasi Sains tajaan Mara. Daftar 2 atau 3 Jun ni.

Akak rasa2 kan, ape yang patut sy buat, adakah sy patut mendaftar seperti pelajar asasi lain supaya lepas asasi sy boleh apply Medic di universiti lain(teringin nk belajar di USM)

ataupun terima je tajaan Mara tu,sebab medic memang confirm dapat.tapi kne bond dgn Uitm la,wajib smbg degree medic Uitm.

saya confuse, sebab zaman sekarang medic mmg terang tang2 susah nak dapat kan,

so saya perlukan pandangan akak..

Raja Alya said...

Saya confuse lah nak sambung dekat uitm puncak alam dlm course asasi sains or matrik. Ada org kata kalau nak buat pharmacy better pilih matrik pasal matrik lg mendalam. Boleh bg pendapat tak?

Firdaus Jumali said...

Assalamualaikum akak.. Saya ada kawan yang Alhamdulillah dapat course Asasi Sains n tmpt pown same.. Kalau nk serumah bole ke? Kne mntx ke? Or just daftar same2?

Ain Kecik said...

Assalamualaikum.. Hai.. Nice blog.. Saya dapat PALAM.. Asasi Sains.. Risau sebenarnya.. Tapi after baca kurang sikit.. Thanks.. =D

Anonymous said...

Akak saya nak tanya, kalau lepas asasi dekat uitm ni, for degree nanti boleh ke apply tempat lain? for example UM

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Tahniah adik ! Bagi akak lah kan duadua bagus . Tapi bukan senang nak dapat tajaan mara . Lepas tu offer medic lagi kan . Medic uitm okay tau dekat uitm sungai buloh. Akak takut kalau adik daftar asasi sains mcm biasa and let say adik tak dapat4 flat , susah nak dapat medic dah lepas tu utk degree . Sebab medic mmg nak budak 4 flat je dulu .

Tapi kalau adik yakin boleh buat masa asasi sains nanti n get 4 flat , then you dont hv to worry sebab nnti medic dekat uni mana mana pun akan terima adik . Discuss with yr parents and do istikharah inshaaAllah :)

Nur Adila said...

Alya , beza matriks dengan asasi ialah silibus matriks lebih byk compare dgn asasi . Mcm lecturer akak ckp , biology budak asasi belajar 6 chapter je tapi budak matriks belajar sampai 12 chaps utk sem 1 . Mmg matriks lg mendalam tapi i believe if uitm offered you asasi , it means that they trust you even belajar sikit tapi mesti adik can survive masa degree nanti .

Sebab masa degree nanti , kalau u take pharmacist , dia akan ajar benda yg budak matriks belajar masa kat matriks dulu . Repeat balik je . So macam lebih kurang je . If i were you , i choose asasi . Sebab at least u under uitm and uitm utamakan budak budak asasi uitm utk degree nanti

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Kalau nak serumah atau sebilik ,masa daftar tu adik kena beratur daftar sama sama :)

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Hahah all you have to do is be positive :D inshaaAllah everything will be just fine . Jgn risau risau

Nur Adila said...

Bolehh . Boleh sgt . Tp kalau nak Um adik kena get excellent results ! Um very choosy . Study hard okay!

Anonymous said...

Assalamualaikum , akak ... nice blog !
Alhamdullilah sye dpt asasi sains kt palam . Hmm , nk ciket ..
Kt sne ad aktiviti koku tk ? Patu jdual dye pack tk ? hehe
Thnkss .. :D

Nur Adila said...

Ada koko. Every wednesday pukul 2.30 pm . Tapi koko sana simple je bukan mcm sekolah . Akak masuk kelab gym n senam robik pakai jeans je . Tehee .

Jadual dia tak pack . Tapi dalam seminggu tu ada satu hari yg pack gile . And dekat asasi byk gap , ada sampai 3 jam gap :)

Anonymous said...

Assalamualaikum kak, nice blog!

Hehe thanks for the info. Sye masuk 2june ni.

kak, nak tny. Nanti pegi sne kne bwk buku ap jea? First sem kak bwk laptop tak?

Nur Adila said...

Bawak notepad byk byk ! Sebab nanti dekat kelas guna note pad byk . Laptop tak guna sgt , tp bwk je lah sbb kadang kadang ada quiz dlm student portal and ada assignment guna internet

Jasmine Maisara said...

Salam sis :) Saya dapat asasi sains dkt Uitm Palam.

nak tanya sikit boleh?

Hotel terdekat yg ada dkt Palam hotel ape eh?
Lepas tu, kalau daftar masuk 2 Jun, terus mula orientasi ke? Kalau nak keluar 3 Jun tu boleh tak?
and, semasa akak kt sana, jadual kelas akak kebiasaannya hari ape eh? Pack tak?

Anonymous said...

assalamualaikum,kak,,student asasi boleh stay dekat apartment utk sem yg pertama saje ke?
then,,dkt apartmen ade disediakan dapur memasak dan fridge x?

Nur Adila said...

waalaikum salam . tahniah :)

Hotel akak tak tau lah adik . Tapi mesti ada , cuba adik search dekat area setia alam . Setia alam tu Bandar terdekat dgn palam . kalau dekat shah alam pun ada hotel jugak . tapi jauh sikit lah

Dia ada dua kemasukan , satu hari sabtu , satu lagi hari ahad . Akak masa dulu dapat hari ahad , akak taktau lah budak yg daftar hari sabtu dah start ke belum orientasi masa tu

urm . akak rasa once you dah daftar , u tak boleh keluar sbb taklimat dah mula .

Setiap hari ada kelas . Jadual tak pack sgt , ada gap utk solat n lunch semua . kalau budak degree dah masuk semester baru dorang kat sna , korang akan ada kelas malam . sbb lecture hall tak cukup

Nur Adila said...

korang tinggal kat apartment tu hingga habis asasi korang . haha , dapur takde , fridge pun takde. korang nak makan kena beli kat café lah . lauk dia sedap sedap . ah rindunya haha

Nur Adila said...

Dear juniors , if anything you wanna ask , please drop your soalan dekat link ni -http://ask.fm/Nuradila94

Sbb akak fening sikit nak reply comment kat blog haha . Okay :D

Anonymous said...

Kak....... Ade chance ke dpt fly lpas amik asasi kat situ?

Nur Adila said...

InshaaAllah if u score

Anonymous said...

assalamualaikum, akak ni comel la.. nak tanya, saya mahasisiwia uitm palam nii.. pic yang akak ambil atas bumbung tu.. atas bangunan mana ea?
nak juga. terima kasih. :)

Nur Adila said...

Waalaikumsalam Haha . Baru masuk dah nakal eh nak naik rooftop . Akak naik pun masa lepas last lecture sem 2 . Ish . Kat fsk6 tingkat 17 . Ada satu pintu ni then kena naik tangga . But honestly , the view is subhanAllah so beautiful :") but becareful

Ms Whatever said...

Assalammualaikum akak!! akak , saya dapat rayuan asasi sains kat UMS .. But, saya rasa macam ragu-ragu nak pergi . Sebab result saya tak la gempak . 2A je . Tapi most of asasi sc student nie kan yg mmg top gile . Akak rasa saya patut pergi ke tak ?? Saya memang minat dengan asasi sc . Tp saya takuy saya tak dapar result yg bgus kat sana nanti . Tapi cikgu-cikgu smua suru saya pergi sana..Akak rasa mcmana ye?

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Baik dan buruk yang Allah kasik kan adalah yg terbaik untuk kita . So ini mungkin rezeki adik dpt asasi sains kat sana . Tak semestinya gagal dulu gagal akan dtg . Selalunya kegagalan yang buat kita berjaya . InshaaAllah . Akak rasa Allah dah kasik peluang ni adik ambil lah . Mungkin ada hikmah . Mana tau berjaya kan nanti . Bila da masuk uni , slip spm dah tak tgk dah . Yang penting kena study hard dpt pointer tinggi kat sana .cuba buat istikharah . InshaaAllah Allah tunjuk :)

Rosayu Ahmad said...

As sallam Adilla...aunty nk tumpang tanya..result ank aunty dpt 7A & 4B yg b ni Bio B
kimia B+ fizik B+ Add math B+..masih ada peluang ke utk apply kat Palam ..tqsm

Nur Adila said...

Waalaikumsalam aunty . Yang saya tahu minimum requirement utk masuk asasi ni 2A & 2B+ utk mana mana 4 subjects ni : Bio Fizik Chem and Addmaths . Aunty boleh check requirement dia dekat web rasmi asasi sains uitm .

Anonymous said...

Salam kak. Sy Hana. lepasan SPM 2013. Saya dapat 8A 1C.

Kimia -[ A+]
Fizik- [A]
Biology-[A-]
Add Math [ C+]
Agak2 boleh tak nak masuk Asasi Sains Puncak Alam ni?

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . Hmmm akak tak sure lah adik kalau C tu accepted ke tak . Maybe boleh tapi tak sure . Hana try je apply . Mana tau boleh kan :)

Anonymous said...

Salam akak, result SPM 2013 saya;
BM - A+
BI - A+
ADD MATH - A+
SEJARAH - A+
PHYSICS - A+
MODERN MATH - A
PAI - A
TASAWWUR - A
CHEMISTRY - A -
BIOLOGY - A -

Soalan saya, boleh tak kalau dalam UPU nanti saya just letak 4 pilihan yang wajib tu ja dengan PALAM sebagai pilihan pertama. Sebab saya tak nak universiti2 lain yang jauh sangat. Ada risiko tak saya tak dapat langsung UPU jika kempat - empat universiti pilihan saya ni tak terima saya? Thanks.

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . InshaaAllah awak memang layak palam . Letak sekali je dah . Jgn risau eh

Anonymous said...

Salam kak adila , kalau saya tak dapat masuk asasi sains palam , boleh tak saya buat rayuan lpastu ? satu lagi kalau saya skor 4 flat utk sambung dentist , dia akan tgk result SPM saya tak ? mohon akak reply

Nur Adila said...

Waalaikumsalam . InshaaAllah boleh buat rayuan tapi second intake pun susah jugak nak masuk sbb first intake dia dah ambil ramai student . Once you dah masuk university , orang dah tak tgk slip spm awak dah . Study hard masa asasi , then itu lah yg menentukan degree and masa depan awak :)

Anonymous said...

Salam dear. Syarat min msk palam 2A- and 2b kn. But how if i got A- biology. Chem fizik admath i got B+? Bole msk palam tk?

mymomentooo said...

assalammualaikum kak..:)

nak tanya.,saya dari sabah..saya mmg apply uitm ni as a my first choice..
jadi,,saya ni sebenarnya ada cita-2 nak smbung dentistry..
kalau kita sudah habis asasi sains kat uitm,,kita boleh smbung degree untk course dentistry tak??pointer at least brpa ya??

kimi said...

salam kak,
result sy 5A4B
bio fizik B+,kimia addmath B
haih x layak la masuk sini :(

Nur Adila said...

Hi kimi . I dont know how to say but minimum requirement dia pun 2A 2B untuk 4 subjek tu . Tapi janganlah sedih kalau tak dapat Palam . Maybe tempat lain lebih baik untuk awak . Trust in God , He knows well than us :)

Nur Adila said...

Waalaikumsalam sabahan girl :) Boleh je sambung dentistry . ramai kawan akak yg buat dentistry kat uitm . Kalau medic and dentistry wajib 4 flat . Kalau tak 4 flat memang tak dapat lah . InshaaAllah you can do it :)

Nur Adila said...

Dear anon .
Erm , sebenarnya ramai yang straight As apply palam ni so maybe susah sikit . Sorry . but try lah apply diploma sains or diploma engineering . Semua tempat okay je

Anonymous said...

salam adila.
mkck nk tnya ada tak existing student yg dpt add math c+ dlm course asasi engineering. anak mkck dpt 5a & add math c+. agak2 layak tak

Nur Adila said...

Waalaikumsalam makcik .
Yang saya tahu minimum requirement untuk masuk asasi pun at least 2A 2B+ for any of these subjects - bio physics chem addmath . Kalau C maybe susah sikit nak dapat . Tapi matrikulasi dia terima C+

Izzat MIA said...

salam.. kak saya dapat matrik dan palam.. tp saya x tahu nak pilih.. saya risau pergi palam taku x dpt score.. hmmm
izzat

Anonymous said...

hye akakk :) sa calon spm 2014 , tpi nak mnggtal tngan juga nak tw sal palam nii . huhu . erm . nk tnya ni , kalau ambl asasi kjuruteraan bole further dlm sains aktuari ka time degree nti ? n brpa kuota pljar kristian arh kat sna ? sorry mnyusahkan akak

Nur Adila said...

Haha early preparation ye? Boleh ja sambung aktuari . Plajar kristian kumpulan plg minor la sana but still ada

Nur Adila said...

Asasi is easier than matriks . I suggest you to go for asasi . At least nanti kalau pointer rendah ke , uitm boleh tolong masa intake degree sbb uitm pentingkan student uitm

updated